Blog

Intelligens video megfigyelő rendszerek

2016.05.30Szerző: Kaposi Gábor

Vajon Ön képes megtippelni, hogy egy biztonsági őr hány órán át képest megfigyelni 1 kamera monitor képét? Valószínűleg sokkal kevesebb ideig, mint gondolná.

Elemzési vizsgálatok kimutatták, hogy 20 percnyi megfigyelés után már az események 95%-a az emberi figyelmen kívül marad. És ekkor még messze elmaradtunk a ténylegesen megfigyelendő feladattól, hiszen egy-egy diszpécser legalább 8 órán át figyel 10-12 monitor képét. Gondoljuk csak át ennek tekintetében, hogy mennyi, de mennyi esemény marad figyelmen kívül. Sajnos sokszor az elavult kamerarendszerek segítségével csak annyit érhetünk el, hogy a bekövetkezett eseményeket utólag visszanézzük, de a baj ekkor már megtörtént és csak sopánkodhatunk, hogy nem tudtuk megelőzni.

Az új viselkedést elemző intelligens kamerák egy előre beprogramozott sablon alapján elemzi a változások okait, amennyiben eltérést, rendellenességet észlel azonnal riasztás generál és figyelmeztetést küld a megfigyelő személyzetnek.
A mobiltelefonját szinte már mindenki lecserélte okostelefonra. Hasonlóan érdemes a régi analóg kameráinkat is újítanunk és áttérni az új intelligens megfigyelő rendszerekre, hiszen ha belegondolunk már egy esemény megelőzésével is megspórolhatjuk az új IP alapú kamerák beszerzési költségeit.

A mára már közismertebb mozgásérzékelés-, rendszám- és arcfelismerés, hangérzékelés, haladási irány kamera funkciók mellet bemutatunk néhány érdekes viselkedési mintát elemző intelligens kamera felhasználási területet:

Bóklászó személyek detektálást támogató algoritmus: Az emberek zöme többnyire valamilyen konkrét célt követve halad valahova. Aki bóklászik azt a technológia kiszűri és így a biztonsági személyek szeme elé kerül.
Nem életszerű esemény: minden olyan esemény, amely nem életszerű azonnal értesítést küld a figyelő személyzetnek, így például kerítésen átmászás, csomag hátrahagyása, bujkálás, rongálás. Sok esetben a jelzések nem relevánsak, de nagyban hozzájárulhat bűncselekmények, terrortámadások meghiúsításához.
Tolvajok előszűrése: amennyiben egy-egy vásárló túl sok időt tölt egy termékpolc előtt az jelzést küld a megfigyelő személyzet felé. Természetesen ez nem jelenti, hogy ez a személy már rögtön gyanús lehet, de a biztonsági személyzetnek mindenképp megkönnyítheti a dolgát, hogy egy leszűkített csoportot kell csak figyelnie.
Vásárlási szokások: ez a funkció rendkívül kedvelt lehet a marketingesek körében, miszerint a vevők neme és életkor szerinti megoszlásának kimutatására képes a kamera kimutatást készíteni. Továbbá hőtérképek segítségével kimutatja, hol, melyik területen a legintenzívebb a vásárlók jelentése. Azaz a „forró” pontok ezzel a funkcióval rendkívül jól behatárolhatóak.
További kedvelt funkció lehet a kereskedelmi intézményekbe a pénztári sor figyelése. Amennyiben a pénztárnál álló sor meghalad bizonyos előre beállított limitet, az rendszer azonnal jelzést generál.
Zsúfoltságdetektálás: egy rendkívüli esemény következményeképp kialakulhat erőteljesebb zsúfoltság, amely gyors beavatkozás hiányában pánikot is okozhat.

Kategóriák

Kérjen ajánlatot és spóroljon meg több millió forintot automata térfigyelő kamerarendszereinkkel!


Közbiztonsági térfigyelő kamerarendszer telepítésére vonatkozó igény esetén kérjük forduljon hozzánk bizalommal. INGYENES szaktanácsadással, helyszíni felméréssel és prezentációkkal állunk rendelkezésére.

Kérjen ajánlatot